Personer og virksomheder, der afholder forsknings- og udviklingsomkostninger, kan anvende særlige skattefordele i form af forhøjede fradrag, der er større end de faktisk afholdte udgifter, ligesom der er mulighed for at få udbetalt skatteværdien af underskud, der vedrører forsknings- og udviklingsomkostninger (skattekredit). Der er imidlertid vores erfaring, at Skatteforvaltningen har anlagt en meget restriktiv fortolkning reglerne.
Udgifter til forskning og forsøg
For at tilskynde virksomheder og personer til at foretage forsøgs-og forskningsaktiviteter er der indført et forhøjet fradrag for forsøgs- og forskningsudgifter.
For at forsøgs- og forskningsudgifterne kan fradrages, skal de være afholdt i tilknytning til den skattepligtiges erhverv og skal stå i en naturlig forbindelse med den skattepligtiges erhverv. I dette ligger der også et krav, om at forsøgene og forskningen skal have et kommercielt formål og ikke et abstrakt videnskabeligt formål. Fradragene kan udnyttes af fysiske og juridiske personer, og tilkommer kun den, der har skabt resultaterne og har udnyttet forskningsarbejdet, der svarer til de afholdte udgifter.
Udgifterne kan både være afholdt inden den skattepligtige startede erhvervsvirksomhed og efter starten.
Kriterier for forsøgs- og forskningsudgifter
For at der er tale om forsøgs- og forskningsarbejde, skal der være tale om anvendelse af videnskabelig eller teknisk viden til frembringelse af nye eller væsentligt forbedrede produkter, systemer mv. Skattestyrelsen er af den opfattelse at følgende produktbetingelser skal være opfyldt:
- Der skal være et nyhedselement. Aktiviteten skal resultere i viden eller erkendelse, der ikke allerede er i anvendelse i den pågældende branche.
- Projektet skal indeholde et element af kreativitet. Projektet skal baseres på nye idéer eller koncepter
- Der skal være et usikkerhedselement. Aktiviteten skal indebære usikkerhed om omkostningerne, tidshorisonten eller om resultatet kan opnås.
Skattekreditordningen for forsknings- og udviklingsaktiviteter
Virksomheder, der afholder udgifter til forsknings- og udviklingsaktiviteter, har desuden mulighed for at få udbetalt skatteværdien med 22 % af den del af et underskud, som svarer til de afholdte forsknings- og udviklingsomkostninger. Skattekreditordningen kan være en betydelig hjælp for virksomheder i opstartsfasen.
Omfattet af reglerne?
Det vil dog altid bero på en konkret vurdering, om er foreligger forsøgs- og forskningsarbejde, herunder om en aktivitet er nyskabende. Der er mulighed for at anmode om genoptagelse, såfremt man ved en fejl ikke har anmodet om anvendelse af reglerne omkring skattekredit og/eller det forhøjede fradrag.
Det er imidlertid vores erfaring, at Skattestyrelsen har anlagt en meget restriktiv fortolkning af reglerne, herunder at Skattestyrelsen stiller ganske store krav til dokumentationen.
Står man overfor udviklingen af et nyt produkt, kan det være en fordel at anmode Skattestyrelsen om bindende svar, så man kan få sikkerhed for, om man er omfattet af reglerne om fradrag for forsøgs- og forskningsudgifter.
Hvis skattemyndighederne allerede har modsat sig, at der er tale om forsøgs- og forskningsudgifter, kan det være en fordel at få sagen vurderet af en sagkyndig ved et såkaldt syn og skøn. Herved får man en uafhængig fagkyndig til at vurdere og udtale sig om de afholdte forsøgs- og forskningsudgifter.
Bachmann / Partners Advokatpartnerselskab er eksperter i skatteret og har stor erfaring klagesager og syn og skøn, hvor det kan være afgørende for et gunstigt udfald, at der stilles de helt rigtige spørgsmål med henblik på oplysning af sagen.
For yderligere information kontakt gerne Christian Bachmann på tlf. 30 30 45 21 / chb@bachmann-partners.dk, Ann Rask Vang på tlf. 20 94 78 21 / ava@bachmann-partners.dk, Peter Hansen på tlf. 40 32 35 35 / pha@bachmann-partners.dk og Rasmus Bejder Jensen på tlf. 51 68 82 40 / rbj@bachmann-partners.dk.