Skatteministeriet har taget bekræftende til genmæle i en højesteretssag om fastsættelse af kursværdien af udskudt skat ved overdragelse med succession. Højesteret har den 27. februar 2024 afsagt dom i sagen (SKM2024.344.HR).
Baggrund
Sagen angår, om erhververen af en virksomhed, som er overdraget med skattemæssig succession, opnår en formuefordel, der udløser gavebeskatning, når handelsprisen reduceres med et højere opgjort skattenedslag end nutidsværdien af den overtagne skat. I den konkrete sag var der tale om overdragelse af en landbrugsejendom med succession fra farbror til nevø.
Der var enighed i retssagen om, at nutidsværdien af den skat på 942.023 kr., som køber (nevøen) overtog ved salget af virksomheden, kunne opgøres til 554.482 kr. svarende til kurs 59 og at sælger (farbroren) overdrog virksomheden til køber med et nedslag i den latente skatteforpligtelse på 753.619 kr. svarende til kurs 80.
Det var landsrettens opfattelse, at der var en formodning for, at kursfastsættelsen af den overtagne skat til kurs 80 i den konkrete sag afveg fra, hvad uafhængige parter ville aftale. Køber og sælger havde ikke afkræftet denne formodning. Landsretten fandt derfor, at køberen ved overdragelsen af virksomheden med succession ville opnå en formuefordel i kraft af skattenedslaget, som ville udløse gavebeskatning.
I sagen blev der ved Højesteret afholdt syn og skøn. I skønserklæringen konkluderede skønsmanden, at kurs 80 i den konkrete sag måtte anses for at ligge inden for et markedsmæssigt spænd for kursansættelsen af en udskudt skatteforpligtelse ved overdragelse mellem uafhængige parter. Med den fremlagte skønserklæring var det Skatteministeriets opfattelse, at køber ikke ville opnå en formuefordel i kraft af skattenedslaget, som udløste gavebeskatning med kursfastsættelsen af den overtagne skat til kurs 80. Skatteministeriet tog herefter bekræftende til genmæle.
Praksis om, at handelsprisen kan reduceres med kursværdien af den overtagne skat, finder både anvendelse ved succession af personligt drevet virksomheder, kapitalselskaber og når der er tale om udlodning med skattemæssig succession fra et dødsbo.
Styresignal
Skattestyrelsen vil udsende et styresignal om ændring af praksis vedrørende fastlæggelse af kursen på skatteforpligtigelsen ved overdragelse med succession. Der vil i dette styresignal endvidere være angivelser af relevante frister, krav til dokumentation mm.
Skattestyrelsen har samtidig med virkning fra Højesterets dom den 27. februar 2024 suspenderet forældelsesfristen for krav om tilbagebetaling af afgift. Hvornår suspensionen ophører, vil nærmere fremgå af styresignalet om genoptagelse mv. Suspensionen omfatter ikke krav, der allerede måtte være forældet.
Hvilke sager kan genoptages?
Sagen giver anledning til genoptagelse af tidligere afgørelser om kursansættelse af aftalte passivposter. Disse sager vil ikke blive afvist med den begrundelse, at Skattestyrelsen endnu ikke har udsendt et styresignal om konsekvenserne af højesteretssagen.
Krav om tilbagebetaling af gaveafgift er omfattet af forældelsesfristen på 3 år.
Sager om boafgift behandles af skifteretten. I sager om genoptagelse af allerede afgjorte værdiansættelser af aktiver og passiver i afsluttede dødsboer beregnes bo- og tillægsafgifter ved domstolene.
Skattestyrelsens kompetence til genoptagelse af allerede afgjorte værdiansættelser på baggrund af ovennævnte højesteretsdom omfatter således alene sager om gaveafgift.
For krav om tilbagebetaling, som allerede er fremsat overfor skattemyndighederne, og som ikke var forældet på fremsættelsestidspunktet, vil forældelsesfristen under alle omstændigheder være suspenderet fra fremsættelsen af kravet, og indtil skattemyndighederne træffer endelig afgørelse i sagen.
Bachmann/Partners Advokatpartnerselskab rådgiver om generationsskifte, herunder løsninger, hvor virksomheder overdrages med skattemæssig succession.
For yderligere information kontakt gerne Christian Bachmann på tlf. 30 30 45 21 / chb@bachmann-partners.dk, Ann Rask Vang på tlf. 20 94 78 21 / ava@bachmann-partners.dk, Peter Hansen på tlf. 40 32 35 35 / pha@bachmann-partners.dk og Rasmus Bejder Jensen på tlf. 51 68 82 40 / rbj@bachmann-partners.dk.