Skattelovrådet publicerede den 23. oktober 2024 en rapport om finansielle kryptoaktiver, som foreslår en omkalfatring af måden, hvorpå kryptoaktiver beskattes. Skattelovrådet anbefaler en indførelse af lagerbeskatning på kryptoaktiver, hvilket kan få stor betydning for dig som ejer kryptovaluta. Det er vores opfattelse, at særligt personer, der har ejet – men ikke solgt – kryptovaluta over længere tid, bør overveje deres situation nøje.

Opsummering af Skattelovrådets rapport

Skattelovrådet foreslår, at finansielle kryptoaktiver indarbejdes i kursgevinstloven om finansielle kontrakter, herunder at gevinster og tab på disse kryptoaktiver fremover skal indgå som kapitalindkomst ved beregningen af den skattepligtige indkomst.

Gevinster og tab fra handel med finansielle kryptoaktiver skal opgøres efter lagerprincippet, hvilket konkret betyder, at årets værdiforskydninger i beholdningen medregnes som kapitalindkomst i den skattepligtige indkomst, uanset om aktiverne er solgt eller ej.

Den årlige værdiregulering skal opgøres som værdien pr. 31. december (ultimo saldo) plus evt. salgssummer i løbet af året minus værdi 1. januar (primo saldo) tillagt evt. købesummer. Opgørelsen kan illustreres således:

PostDKK
Primo200.000
Årets køb (kostpris)120.000
Årets salg (salgspris)-60.000
Slutsaldo400.000
Skattepligtig gevinst140.000

Endeligt foreslås det, at fradraget begrænses til et kildeartsbegrænset tabsfradrag. Dette indebærer, at tab kun kan fradrages i årets øvrige gevinster på finansielle kryptoaktiver. Tab kan dog fremføres til modregning i gevinster på finansielle kryptoaktiver i de følgende indkomstår, såfremt det ikke kunne fradrages i indkomstårets øvrige gevinster på finansielle kryptoaktiver.

Likviditetsbelastning og indgangsværdi

En velkendt kritik af lagerbeskatning på kryptoområdet – særligt henset til volatiliteten – er, at man skal have et tilstrækkeligt kapitalberedskabet, eftersom beskatningen sker uden realisering af aktivet.

Ved overgangen til de nye regler foreslår Skattelovrådet, at den oprindelige anskaffelsessum skal danne grundlag for indgangsværdien i 2026. Har man opnået store urealiserede gevinster, er der derfor udsigt til en betydelig beskatning uagtet, om man afstår kryptoaktivet. Scenariet kan illustreres således:

  • Du køber 1 Bitcoin i 2014 til 100 $ og værdien af 1 bitcoin er 80.000 $ den 31. december 2026. Du vil herefter blive beskattet af en gevinst på 79.900 $.

Ovenstående vil medføre en væsentlig likviditetsbelastning, og det må forventes, at flere vil være nødsaget til at sælge ud af deres beholdning, for at kunne finansiere skatten.

Hvis du er usikker på din likviditetsmæssige situation ved indgangen til 2026, og om hvorvidt, du er i stand til at betale skatten uden at skulle afstå kryptoaktivet, bør du derfor overveje, om det for dig giver mening at afstå aktivet inden indgangen til 2026.

Asymmetrisk beskatning

Ifølge Skattelovrådet er formålet med lagerbeskatning b.la. at gøre op med den nuværende asymmetri, som spekulationsbeskatning indebærer. Ved at løfte reguleringen over i kursgevinstloven, medfører dette for personer, at gevinst og tab beskattes som kapitalindkomst, således at:

  • Årets samlede nettogevinst beskattes med op til 43%
  • Årets samlede nettotab kan fratrækkes med en skatteværdi på 25% (i visse tilfælde op til 33%).

Særligt den situation, hvor du har haft gevinst og tab i en bestemt rækkefølge, kan alligevel medføre asymmetrisk beskatning, hvilket kan eksemplificeres således:

  • Hvis man køber et kryptoaktiv (f.eks. BTC eller ETH) i år 1, som efter et år er steget med kr. 100.000 kr. ultimo år 1, og i år 2 falder med kr. 100.000, hvorefter man sælger sit kryptoaktiv.
  • I dette tilfælde skal man betale 43.000 kr. (42%) i skat for det første år. Tabet på de 100.000 kr. i år 2 kan ganske vist modregnes, men kun med en skatteværdi på 25.000 kr. (25 %), og her kræves for at udnytte tabet, at der er anden indkomst at modregne i.

Havde tabet derimod ligget i år 1, ville der ikke være denne forskel, eftersom tabet kan fremføres og modregnes i gevinsten i år 2.

Foretages investeringerne i stedet i selskabsform, kan denne asymmetri undgås, da gevinst og tab her begge omfattes af den flade selskabsskat på 22%.  

Skattelovrådet foreslår desuden en modificeret opgørelsesmetode, for de tilfælde, hvor værdien af finansielle kryptoaktiver topper ved årsskiftet, for derefter at falde kraftigt. Navnlig foreslås to initiativer:

  1. En alternativ opgørelsesdato ved store værdifald, eller
  2. Muligheden for en henstandsordning.

Hvorvidt Skattelovrådets forslag finder vej til et endeligt lovforslag og i hvilken form må tiden vise.

Få rådgivning i skattesager inden for handel med kryptovaluta

Bachmann/Partners Advokatpartnerselskab følger den lovgivningsmæssige udvikling tæt, og har erfaring med rådgivning i skattesager inden for handel med kryptovaluta, og er du i tvivl om, hvordan dine handler med kryptovaluta skal behandles skattemæssigt, og hvad der er mest hensigtsmæssigt for dig, er du altid velkommen til at kontakte os for at sikre, at din skat opgøres korrekt.

Det er også vores erfaring, at lovændringer af denne karakter kan skabe bekymring, og opdager du fejl i tidligere selvangivelser eller indberetninger, er du velkommen til at kontakte os.

For yderligere information kontakt gerne, Rasmus Bejder Jensen på tlf. 51 68 82 40 / rbj@bachmann-partners.dk, Ann Rask Vang på tlf. 20 94 78 21 / ava@bachmann-partners.dk eller Peter Hansen på tlf. 40 32 35 35 / pha@bachmann-partners.dk